zaterdag 16 april 2011

Verscheurde aarde – Namibië 8 april 2011

Fish River Kloof
Opengereten ligt de aarde voor ons. Het kolkende water lijkt honderden meters boven de kloofbodem op een vriendelijk beekje. Gestolde meanders uit een ver verleden toen de Kalahari nog geen woestijn was. Dit zijn de eerste impressies als je op het uitkijkpunt over de Fish River Canyon uitkijkt.
Niet gestoord door de honderden toeristen die in het seizoen vanaf dit punt beginnen met een meerdaagse uitputtingsslag om de andere kant van de kloof te bereiken. Tot half april is de kloof gesloten omdat het in de zomer letterlijk verzengend heet is. Vandaag is het boven de 35 graden maar ook nog eens vochtig warm. En dan ben je blij met een bank in de schaduw.
Aloë in Fish River Kloof

Hartmann Zebra, bij Fish River Kloof


Het kostte enige moeite om deze diepe kloof te bereiken. Veertig kilometer westelijk van Keetmanshoop bleek de zijweg naar het zuiden afgesloten. Zonder op de kaart te kijken besloten we terug te rijden en de hoofdweg naar Grunau te volgen en van daaraf terug te steken naar de kloof. Uiteraard bleek later dat er met een korte omweg tientallen kilometers minder nodig waren geweest. Van het vlakke centrale plateau wordt het land steeds meer geaccidenteerd. Vrijstaande vulkaanstompen, fossiele strandrichels en tafelbergen, gedekt met keihard gesteente, geven geluidloos les in de geologie van Namibië. De beroemde kloof maakt onderdeel uit van het stroomgebied van de Oranjerivier en is nu opgenomen in het grensoverschrijdende natuurpark Richtersveld – Ai Ais. Hartmann's zebra's, struisvogels, gems- en springbokken begeleiden de laatste kilometers.

Roodoogbuulbuul


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...